kain cindai kalis api alam ghaib

14 Jan
kain cindai wali

kain cindai wali

klik selanjutnya untuk pengujian video

kain cindai wali

hanya ada 1 sahaja.tidak mahu terangkan khasiatnya disini,anda nilaikan sendiri.untuk dimaharkan mampu milik.

HARGA YANG AMAT BERBALOI DENGAN NILAI DAN SAIZNYA YANG BESAR.KAIN INI KATEGORI TAHAP 2 KALIS API.SEPERTI PEMBUKTIAN PADA VIDEO.JANGAN DITANYAKAN LAGI STOK KAIN INI SEKIRANYA TERLAMBAT.SEGERA HUBUNGI PENGASAS SEKIRANYA BERMINAT.HANYA ADA 1 SAHAJA.

nilai nya sekarang adalah puluhan ribu ringgit Malaysia.Dijamin Asli dan dimaharkan mampu milik

harga terkini bagi peminat blog barang mistik : rm5000    Rm500 SAHAJA  (harga ini akan ditutup bila2 masa)

sumber wikipedia : http://ms.wikipedia.org/wiki/Kain_Cindai

Kain Cindai atau juga dikenali sebagai kain Limar, merujuk kepada kain tenunan sutera halus yang bermutu tinggi. Kain Cindai merupakan kain yang mempunyai tenunan benang tinggi setiap inci dan dikatakan mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Jumlah tenunan ikat berkembar yang tinggi ini menjadikan kain Cindai amat kukuh dan menjadi rebutan kerana dianggap mampu menahan tikaman senjata. Ini boleh dianggap sebanding dengan pengunaan baju sutera oleh pahlawan Mongol yang menyebabkan panah yang menembusi tubuh mereka tidak mampu menembusi alas baju sutera mereka, dengan itu membolehkan mata panah ditarik keluar.

Pembuatan kain Cindai juga memerlukan kepakaran menenun yang tinggi, menyebabkan jumlah yang dihasilkan terhad dan dengan itu mendapat permintaan yang tinggi. Ini menyebabkan harganya tinggi dan menjadi simbol status sebagai bangsawan dan hartawan.

Kain cindai juga digunakan sebagai senjata kerana kekukuhannya dan digunakan secara menyebat. Ia juga digunakan secara mencekik, menyambar anggota badan lawan dan mengunci atau mengikat pergerakan lawan. Kebiasaannya untuk pertarungan, satu hujung kain ini akan diikat dalam simpulan tertentu untuk berfungsi sebagai pemberat bagi memudahkan ia disebat. Pakar cindai boleh menyebat simpulan ini dengan tepat dan dikatakan mereka dapat memecahkan busut dengan ketepatan dan kekuatan sebatan itu. Kebiasaannya pesilat wanita menggunakannya sebagai senjata pertahanan diri kerana kain cindai digunakan sebagai tudung/selubung, selendang atau ikat pinggang dalam pemakaian tradisional pakaian wanita Melayu.

Dalam kesusasteraan Melayu, kain Cindai telah digunakan oleh Hang Jebat bagi membebat /membalut luka sebelum dia turun mengamuk. Hang Jebat dikatakan hanya mati selepas bebatan kain Cindai itu dibuka oleh Hang Tuah.

untuk pengetahuan anda,ada juga sahabat blog yang menjualnya sehingga rm1800…amat wajar sekali & sebenarnya nilainya kemungkinan lebih tinggi bagi yg asli

harga rm500 hanyalah harga sementara,,kelak sy akan naikkan harga asalnya

2 Responses to “kain cindai kalis api alam ghaib”

  1. zailani May 8, 2013 at 9:35 am #

    sila bg no telefon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: